top of page
Zoeken

Mark Rutte: Baron van Münchausen…..

Op Facebook veel waarderende woorden voor het optreden van Mark Rutte in Zomergasten; een fantastische verkiezingsspecial, waarvoor de campaigners van de VVD alle waardering verdienen, maar de VPRO een standje vanwege het gebrekkige journalistieke weerwerk. Rutte heeft een grote aaibaarheidsfactor. Hij weet het en haalde eruit wat erin zit. De interviewer had het nakijken.

Excellente voorbereiding

Hoeveel uren voorbereiding zouden er zitten in het Zomergasten-optreden, welke mensen uit de staf van Rutte hebben de fragmenten uitgezocht en gezorgd voor de goede achtergrondinformatie? Of zou Mark die  feitjes allemaal paraat hebben? Wat onwaarschijnlijk is, gezien zijn drukke leven, dat zelfs geen ruimte laat voor een liefdesrelatie, waarover Thomas Erdbrink niet de vragen durfde te stellen die iedereen op de lippen branden. Zomergasten was door Mark of zijn adviseurs voorbereid met de precisie van een kruisrakket.

Gedroomde leider

Rutte toonde zich empathisch, begripvol, stabiel, goed geïnformeerd, boos op het juiste moment, ontroerd en liefdevol daar waar je dat zou verwachten. Hij was in the lead. Het programma was zo opgebouwd (niet toevallig), dat alle belangrijke gemoedstoestanden ook ergens hun logische plaats hadden. Je zou het slim manipulatief kunnen noemen. Tegelijk zijn het de ideale eigenschappen om een land in verwarring te verbinden en daarmee is Rutte in de ogen van velen de gedroomde leider, de beste premier die we ooit hadden, de man die je vertrouwt, de perfecte buurman, de ideale schoonzoon, een vriend for ever. Dat is het, wat de VPRO heeft laten zien.

Kluts kwijt

Presentator Thomas Erdbrink raakte zo onder de indruk van Ruttes charisma, dat alle belangrijke inhoudelijke vragen bleven liggen. Waarom is het in het ambtenarenapparaat zo’n puinhoop (Ombudsman in De Telegraaf van de dag na Zomergasten)? Waarom liet de premier de verhoudingen tussen allochtonen en autochtonen jarenlang versloffen, zodat minister Schippers nu krachtig stelling moet nemen tegen de aanvallen op onze vrijheid (Schoo-lezing). Waarom dappere taal in interviews en wegduiken als het er toe doet? Waarom nam de afgelopen jaren door het economische beleid van dit kabinet de winst van het grote bedrijfsleven toe, maar stegen de lonen nauwelijks. Waarom verslechtert de financiële positie van ouderen en krijgt dat probleem pas aandacht nu we een paar maanden voor de verkiezingen zitten? Waarom beloofde hij rond MH17 de onderste steen boven te zullen halen, maar ziet het MH17-dossier er in werkelijkheid zo schmutzig uit?

Macher

Complimenten voor de teflon-premier die het allemaal van zich af laat glijden. Het deert hem niet. Welke bijnamen hij in de media ook opgeplakt krijgt: pinokkio, de sorry-premier, de lying Dutchman. Het maakt niet uit. Hij kan er na zondag een etiketje aan toevoegen:  “der Macher”, de man die de boel naar zijn hand zet. Dat slaat dan niet op zijn toekomstvisie, want die was moeilijk te ontdekken, maar op de manier waarop Mark Rutte zich aan zijn eigen haar uit het moeras trekt, zoals de Baron van Münchausen, die ook op een kanonskogel naar de maan vloog. Uit het oogpunt van communicatie een gouden optreden.

Limousine

De “waardeoordelen” in deze column zijn niet als zodanig bedoeld. Ik heb ze beschreven om te laten zien dat een auto in werkelijkheid total-loss kan zijn, maar dat hij met een goed en overtuigend verkooppraatje toch als limousine de showroom kan verlaten. Communicatieprofessionals kunnen veel van Mark Rutte leren.

Ton Verlind

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page