top of page
Zoeken

Criminaliteit daalt, maar niet voor de media


Waarom daalt de criminaliteit, maar blijft dit onderwerp voor de journalistiek en politiek een topic? Dat vraagt NRC-commentator Folkert Jensma zich af in NRC Weekend van zaterdag 21 maart 2015. De criminaliteit neemt al jaren af, schrijft hij. Zowel in aangiftes als afgestrafte daders, maar ook in wat burgers zelf vertellen in slachtoffer enqûetes.

Medialogica

Het zou dus logisch zijn, dat ook de media wat minder hysterisch met dit onderwerp zouden omgaan. Dat dit niet gebeurt is een zuiver voorbeeld van medialogica: niet dat wat belangrijk is vult per definitie de kolommen en zendtijd, maar dat wat scoort en verkoopt. Zo dragen de media bij aan een gevoel van crisis, terwijl daar geen aanleiding toe is. Journalistiek en politiek creëren hun eigen dynamiek, los van de maatschappelijke werkelijkheid. Niet alleen op dit terrein, het geldt ook voor andere onderwerpen.

Misdaad verkoopt

Veiligheid blijft voor politici een lekker onderwerp om zich mee te profileren. Voor de media is dat pavlov-effect een dankbaar mechanisme; ze berichten, er springt altijd wel de een of andere politicus in de houding en zo hou je jezelf relevant. Intussen wordt er rond criminaliteit een complete industrie gebouwd met een niet onaanzienlijke omzet. Zo blijft het gevoel van urgentie in takt, waarmee dan weer vergaande politieke maatregelen worden gelegitimeerd. Het is dus een beetje Fantasialand. Dat politici zo hun eigen belangrijkheid en werkgelegenheid organiseren is nog enigszins te begrijpen, maar waarom doen journalisten eraan mee?  Die pretenderen toch onafhankelijk en kritisch te zijn, althans als het gaat om andere dossiers.

“Misdaadberichtgeving is goedkoop, eenvoudig en staat dichtbij de burger, trekt makkelijk emotie en spreekt aan”, aldus Jensma. “Met misdaad kun je carrière maken, in politiek en journalistiek”.

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page