top of page
Zoeken

Laat journalisten dapper zijn en de eigen boontjes doppen

In de HBO-serie The Newsroom woedt een keihard gevecht om de kijkcijfers. De presentator is een bullebak met een ego, groter dan de Eiffeltoren die het bos om hem heen affakkelt met het gemak van een vuurspugende draak. Niemand in zijn omgeving functioneert naar behoren, niet-presterende medewerkers wacht publieke vernedering. Directie en eindredactie knikken als een knipmes, elke oppositie is kansloos. Wie door zijn oogharen kijkt zal overeenkomsten zien met De Wereld Draait Door, zoals die door de Volkskrant is beschreven. En met de talkshow Op1, waar BNNVARA zich niet langer kan verenigen met de inhoudelijke koers die volgens de omroep teveel gericht is op scoren en te weinig op relevantie. Waar in The Newsroom het gedoe wordt uitgevochten door de journalisten zelf, volgt hier bij ons onderzoek op onderzoek. Niet naar de juiste journalistieke koers maar naar de sociale veiligheid op de werkvloer. Dat leidt tot de vraag of journalisten die tegen hun baas beschermd moeten worden dan wél opgewassen zijn tegen de gemene buitenwereld. Puntje van aandacht voor de opleidingen voor journalistiek…..

Overdreven maar toch ook werkelijkheid

Zo’n televisieserie is een overdreven weergave van de werkelijkheid, ingedikte realiteit, maar toch zie ik er elementen in zoals ik die in mijn eigen loopbaan ook heb meegemaakt. Ik leerde het vak van een chef die leefde voor het nieuws, geen uitzondering in ‘mijn’ tijd. Altijd stond hij aan, hij kon niet tegen falen en rekende scherp af met wie niet dezelfde passie deelde. Als het om inflatiecijfers ging wilde hij het naadje van de kous weten tot twee cijfers achter de komma. Overdreven plichtsbesef maar leerzaam. Ik heb me er nooit sociaal onveilig door gevoeld en zag er een aansporing in om beter te presteren. Uithuilen en opnieuw beginnen.

Scoringsdrift

In de serie The Newsroom dreigt het programma ten onder te gaan aan scoringsdrift. Die leidt tot opportunistische keuzes en verlies aan geloofwaardigheid. Hoe treffend zijn de overeenkomsten met de werkelijkheid. Echt keihard wordt de interne strijd als er een nieuwe eindredacteur komt die voor principes kiest, niet langer gericht op de kijkcijfers, maar op impact. Het leidt tot ontreddering op de werkvloer, scheldpartijen, ruzies, wegduikgedrag, vijandschap en vriendschap. Het kaf scheidt zich van het koren, de lapzwansen van de moedigen. Een onderzoek naar sociale veiligheid komt er niet aan te pas. Het is nieren proeven. Ik ken de afloop van The Newsroom nog niet maar ik vermoed dat dapperheid zal overwinnen en dat er geen Martin van Rijn aan te pas komt, de oud-minister die nu al weer een paar maanden bezig is met zijn onderzoek naar misstanden op de redactievloer.

foto Wikipedia: Jeff Daniels speelt bullebak-presentator Will McAvoy

credits: Jeff Daniels at the Paleyfest 2012 panel on the tv show ‘The Newsroom”, 3 maart 2012, bron: www.flickr.com/photos/82923988@No5/15620443258, author iDominick. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page