Is Nederland een verdeeld land, waaruit de tolerantie is verdreven door racisme en discriminatie, dat zwelgt in gemeenplaatsen, groepen verantwoordelijk stelt voor gedragingen van individuen en niet meer gelooft in integratie of solidariteit? Dat is het beeld dat we krijgen voorgeschoteld door media, bevestigd door de politiek of was het nou omgekeerd? Wie naar Nieuwsuur kijkt gaat welhaast depressief naar bed, Bar Laat brengt je in opperste staat van verwarring, althans het geldt het handjevol mensen dat nog kijkt naar de dagelijkse tsunami van negativisme. Ik schreef eerder dat de media geen verslag doen van de crisis die het land treft, maar het crisisgevoel met hun overdrijvingen juist veroorzaken.
Nederland is niet zo verdeeld als we denken, bevestigt hoogleraar filantropische studies aan de Vrije Universiteit en socioloog Theo Schuyt in De Telegraaf van zaterdag 30 november 2024.
Om de burger op te beuren, hier de feiten waar hij naar verwijst. Zo ziet Nederland eruit als je om je heen kijkt:
6 miljoen Nederlandse burgers doen aan vrijwilligerswerk.
er zijn ruim 33.000 vrijwilligersorganisaties.
Nederland kent bijna 34.000 actieve ANBI-instellingen. Dat zijn door de overheid erkende particuliere stichtingen of verenigingen met een algemeen nuttig doel.
Jaarlijks wordt rond de 5,5 miljard euro aan vrijwillige geldelijke bijdragen van giften, schenkingen en nalatenschappen bijeengebracht Er zijn prognoses dat dit de komende jaren nog zal toenemen.
Kerk- en levensbeschouwing ontvangen jaarlijks 775 miljoen uit vrijwillige bijdragen en genieten de inzet van 720.000 vrijwilligers.
De gezondheidszorg kent ruim 1 miljard aan vrijwillige bijdragen, 540.000 vrijwilligers en 2000 burgerinitiatieven.
Internationale hulp: 763 miljoen aan vrijwillige bijdragen naast 120.000 vrijwilligers en 5200 burgerinitiatieven.
Milieu, natuur en dieren: 581 miljoen aan vrijwillige bijdragen en 180.000 vrijwiligers.
Onderwijs: 268 miljoen aan vrijwillige bijdragen en 480.000 vrijwilligers.
Sport en recreatie: 516 miljoen aan vrijwillige biijdragen en 900.000 vrijwilligers.
In Nederland zetten 1,2 miljoen vrijwilligers, fondsen, bedrijven en 7800 burgerinitiatieven zich in voor sociale doelen, zoals voedselbanken en armoedefondsen.
Comments