De redactie van het KRO-NCRV onderzoeksprogramma Pointer heeft maatschappijcriticus Wierd Duk ten onrechte beschuldigd van het verspreiden van de omstreden omvolkingstheorie. Dat zegt de Ombudsman van de publieke omroep naar aanleiding van een klacht die bij dit instituut was ingediend.
De omvolkingstheorie is een complottheorie over het idee dat de witte cultuur bewust wordt verdrongen door immigratie en is sterk verbonden met het nazi-gedachtegoed. Pointer onderzocht met behulp van artificiële intelligentie welke internetplatforms zich in deze tijd bezighouden met het verspreiden van die theorie maar kwam daarbij ten onrechte uit bij de podcast ‘Het land van Wierd Duk’. Daar werd in het kader van een actuele discussie wél gesproken over de omvolkingstheorie, maar als verschijnsel, de theorie werd als zodanig niet omarmd. Wel, zo werd in de podcast vastgesteld, vertonen de demografische ontwikkelingen kenmerken die als omvolking omschreven zouden kunnen worden. Zodra aan die ontwikkeling de term ‘omvolking’ wordt gekoppeld, stokt de discussie, zo werd gesignaleerd.
Pointer had de beschuldiging beter moeten onderbouwen
Duk werd onrecht aan gedaan door te suggereren dat hij de omvolkingstheorie zou aanprijzen, aldus de Ombudsman. Pointer was daarmee onzorgvuldig in het bekritiseren van Wierd Duk. De redactie had de beschuldiging beter moeten onderbouwen. Volgens een luisteraar van de podcast die bij de Ombudsman een klacht indiende was er geen grond voor de beschuldiging.
Pointer is niet overtuigd en vindt dat Wierd Duk had moeten weten dat het om een beladen term gaat en dat hij daarom terughoudend had moeten zijn bij het gebruik ervan. Ook de Ombudsman wijst erop dat het gebruik van de term kan leiden tot een vorm van ‘witwassen’. Desalniettemin schoot de redactie van Pointer tekort, aldus de Ombudsman: ‘Wie een bewering doet in een journalistieke uiting moet zorgen dat die voldoende wordt onderbouwd. De redactie van Pointer is hier in dit specifieke voorbeeld in tekortgeschoten’.
Pointer ziet geen aanleiding voor een excuus of een rectificatie, althans een toezegging daartoe ontbreekt in de uitvoerige uitleg op de website van de Ombudsman. Op de eigen website van Pointer wordt gemeld dat Wierd Duk niet reageerde op een verzoek om wederwoord en daarmee droeg de journalist zelf bij aan de verwarring, vindt de redactie.

Comments