top of page
Zoeken

Vernieuwingen bij de publieke omroep 2

Gisteravond gekeken naar “Uitgesproken EO”. Twee interessante onderwerpen: het plaatsen van donoreitjes bij vrouwen en de ethische aspecten daarvan en mijn favoriete onderwerp: Zoek het verschil tussen protestanten en katholieken? Dat laatste onderwerp is opgehangen aan de verdeeldheid binnen het CDA. Er loopt daar een scheidslijn tussen de meer principieel ingestelde protestanten (o.a. Ab Klink) en de pragmatisch opererende katholieken (Maxime Verhagen). Dat pragmatisme wordt abusievelijk ook wel eens verward met katholieke draaikonterij. Zo zou je het kunnen noemen als je er negatief naar kijkt. De positieve verklaring luidt aldus: katholieken hebben een goed ontwikkeld gevoeld voor het collectieve belang en zijn desnoods bereid zich daarvoor zelf op te offeren. Complimenten overigens aan de EO: een volwassen uitzending, waarin onderwerpen worden behandeld die je van de EO verwacht. Natuurlijk heeft de EO qua profilering met Andries Knevel een grote voorsprong. Hij is een televisiedier, een vakman, een goed journalist en je weet waarvoor hij staat. Bovendien laat hij zien, dat opinieren op televisie vooral aan markante personen hangt, niet zozeer aan formats. Die waardering staat los van zijn standpunten. Je hoeft het er niet mee eens te zijn om de EO-professionaliteit wel te kunnen waarderen. Hoe dichter de EO bij zijn principes blijft, des te boeiender de plek die de organisatie in het opinielandschap inneemt. Ik begrijp dan ook heel goed, dat de EO niets voelt voor fusiebesprekingen met andere omroepen en ik durf de stelling aan, dat de waardering voor de EO zal toenemen, naarmate deze organisatie dichter bij zijn oorspronkelijke opdracht blijft. “Uitgesproken EO” krijgt van mij een 8.

Uitgesproken Vara

De Vara wordt in de publiciteit wel erg hard aangevallen als het gaat om de allereerste uitzending van de nieuwe actualiteitenrubriek “Uitgesproken”. Heb nog eens goed nagedacht over de vraag, waarom bij mij de stekels zo overeind gingen staan. Komt misschien ook, omdat ik Jan Tromp -ondanks zijn journalistieke vakmanschap- zie als een representant van het oude, belerende socialisme. Jan is een uitstekend analist, maar ook een docent, die pretendeert beter te weten hoe de wereld in elkaar zit dan de gemiddelde burger. Jan is als commentator beter dan als dragend presentator. De Vara had hem voorzichtig moeten introduceren. De kijkers hadden de gelegenheid moeten hebben om aan Jan Tromp te wennen (in zijn nieuwe rol) en de mensen om Jan Tromp hadden erop moeten toezien, dat Jan beter was begeleid in het vervullen van zijn nieuwe rol. Wie bij de Vara is ervoor verantwoordelijk, dat hij zomaar in het diepe wordt gegooid?

Veel Vara

Waarom heeft de Vara naast de dagelijkse aanwezigheid van Paul Witteman en Mathijs van Nieuwkerk NOG een apart opinieplatform nodig? Wat is op dit moment trouwens de sociaal-maatschappelijke orientatie van de Vara. Ik realiseer me, dat het profiel van deze omroep ondanks de veelheid aan tv-zendtijd teveel is verbleekt. Staat de Vara aan de kant van de volkse SP, is het de fletse tolerantiestrategie van Cohen, die wordt omarmd, of gaat het in de richting van het neo-liberale pragmatisme van Wim Kok. Geen idee waar de Vara staat. “Uitgesproken Vara” moet daarover duidelijkheid verschaffen en dat gebeurde in de eerste uitzending niet. Met “Uitgesproken Vara” schoot de omroep in een oude, voorspelbare routine. Misschien was het dat, wat me ergerde van de omroep die anders zo trefzeker opereert.

De Avondspits


Gisteravond voor het eerst ook kunnen luisteren naar De Avondspits, het actualiteitenprogramma van Wakker Nederland op radio 1. Niks mis mee. Zeer to the point, goede presentatie, lekker tempo. Goede toevoeging aan de varieteit van de publieke omroep. Laten we zeggen: in de beste traditie van BNR Nieuwsradio, de zender die ik naast Radio 1 zeer waardeer om zijn heldere keuzes. BNR en Radio 1 zorgen samen voor een volwassen journalistiek landschap op radio. De Avondspits: 7. Van de belofte, dat WNL de publieke omroep op zijn grondvesten zou doen schudden, is deze eerste week nog weinig waargemaakt. Wakker Nederland maakt keurige, aangepaste radio- en televisie volgens de norm zoals we die kennen van de publieke omroep. Zo slecht was het dus toch niet?

Wel wat veel

Het volgen van de ontwikkelingen bij de publieke omroep is bijna een dagtaak. Dat leidt ook tot de vraag: is het niet veel vernieuwing tegelijkertijd? En wat zullen NCRV en KRO vanuit hun eigenheid nog kunnen toevoegen?

De kijkcijfers

Ochtendspits lijkt op hetzelfde niveau te blijven, misschien iets gezakt. Uitgesproken EO: 374.000. Nieuwsuur van dinsdagavond 704.000, een gevoelig verlies ten opzichte van de eerste uitzending (toen meer dan 1 miljoen kijkers). Pownews van ruim 400.000, teruggezakt naar 234.000. Madiwodo van Paul de Leeuw inmiddels van ruim 700.000 (eerste uitzending), teruggezakt naar 269.000 (dinsdag)

Ton Verlind

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page