Voorzitter Henk Hagoort van de Raad van Bestuur van de Publiek Omroep pleit deze week voor herinvoering van de omroepbijdrage. Sinds die een aantal jaren geleden is afgeschaft, is de publieke omroep een speelbal van politieke willekeur. Het kabinet, dat de omroepbelasting afschafte, verzekerde indertijd dat de onafhankelijkheid gewaarborgd was en dat de omroepbegroting gevrijwaard zou zijn van het gegoochel met geld. Geen van die beloftes is door Den Haag nagekomen.
Omroepbelasting is niet van deze tijd
Henk Hagoort ziet in het herinvoeren van de omroepbelasting een mogelijkheid om het publieke bestel terug te geven aan de burgers. In dat laatste streven steun ik hem van harte. Maar een omroepbelasting met een verplicht karakter is niet van deze tijd. Als de publieke omroep van de burgers wil zijn, dan moeten de burgers die omroep wel apprecieren en dat kan alleen op basis van vrijwilligheid. Het totale bestel achter de decoder lijkt me beter in deze tijd te passen. Met de billen bloot dus.
Zonder abonnement sta je buiten de discussie
De waardering voor het publieke aanbod is de laatste jaren toegenomen, zo blijkt uit onderzoek van de Raad van Bestuur en de meeste Nederlanders zullen die waardering ongetwijfeld willen omzetten in een abonnement. Er zullen ook Nederlanders zijn die met hun rug naar het aanbod van Henk Hagoort gaan staan, maar wie als serieuze burger wil participeren in het maatschappelijke debat zal zich niet kunnen permitteren om Nederland 1, 2 en 3 op zwart te zetten. Met een tientje per maand is het bestel los van Den Haag. Met een vrijwillig abonnement krijgt de publieke omroep niet alleen zijn onafhankelijkheid terug, maar het geeft de burgers waartoe Henk Hagoort zich zo graag bekeert ook een middel in handen om hun waardering voor of kritiek op het aanbod van de NPO kenbaar te maken. Want naast een grotere onafhankelijkheid van de politiek, gun ik Nederland 1, 2 en 3 ook een kwaliteitsafweging die recht doet aan dat wat de toekomstige abonne’s van dat aanbod verwachten.
Comments